Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland

in Waldlaubersheim

Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim13Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim14Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim15Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim16Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim17Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim18Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim19Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim20Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim21Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim22Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim23Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim24Central logistics centre with photovoltaic system for Corporate Express Deutschland in Waldlaubersheim25
 
Building data
Location
Waldlaubersheim
Floor area
46,400 sqm
Length/width/height
235 / 195 / 12 m
Type of building
Logistics building
Scope of supply and services
turnkey
Period of construction
May 07 – March 08
Special features
A balanced excavation of approx. 160,000 cbm was performed to create the subgrade for the hall.
Description of the facility
The Corporate Express warehouse and dispatch hall is situated in Waldlaubersheim near Bingen. The hall area of approx. 45,000 sqm is divided into four different zones: rack and pallet storage, materials handling and dispatch. These departments are separated into fire compartments by precast concrete walls. The supporting structure of the logistics facility consists of precast reinforced concrete elements with a trapezoidal sheet metal roof. The approx. 1,400 sqm office section is situated on a mezzanine level in a part of the hall. In May 2008, when all the construction work was completed, the client awarded BREMER an additional contract for the realisation of a 1,600 kWp photovoltaic system. This consisted of approx. 22,000 thin-film modules including the complete aluminium substructure as well as wiring for the inverters. The logistics building's roof is excellent for solar modules. It is one of the largest solar systems in Rhineland-Palatinate.